zaterdag 24 november 2012

Webtools 2.0

Afgelopen woensdag hebben wij voor de eerste keer deelgenomen aan de training Webtools 2.0. Een training krijgen in social media… Apart. Deze training volgen wij in het kader van de minor Human Resource Development voor de opleiding People & Business Management aan de Zuyd Hogeschool in Sittard.
 
Voordat we de training begonnen hadden we nog grote vooroordelen. Leren twitteren, facebooken of skypen, dat kunnen wij studenten toch allemaal al? Of niet? Iedereen uit onze subgroep werkt er in ieder geval zeer regelmatig mee, maar tijdens de eerste bijeenkomst viel ons op dat veel van onze medestudenten wegens uiteenlopende redenen niet meedoen aan de hype die social media heet. Zo vond de een het een schending van je eigen privacy, terwijl de ander het gewoonweg onzin vindt. En ergens kunnen wij hun mening ook goed begrijpen. Je stelt jezelf immers bloot op internet en iedereen kan dit in principe zien. En zeg nou eerlijk. Wie wil weten dat jij 's ochtends pindakaas op je boterham smeert en 's avonds onzinprogramma's als GTST zit te kijken?



Hoewel eigenlijk iedereen tijdens de eerste bijeenkomst aangaf wel in grote lijnen te weten wat de besproken media zijn (blogs en Twitter) en wat ze inhouden, verbaasde het ons zeer dat velen er geen gebruik van maken. Met name op het gebied van Twitter. De vraag blijft echter: Wat gaan we nou eigenlijk leren als vrijwel iedereen al weet hoe zij met de meeste van deze media om weten te gaan? Een duidelijk antwoord op korte termijn lijkt niet klaar te liggen. De volgende trainingsbijeenkomst is namelijk pas medio december...

Tot die tijd wordt er gecommuniceerd via webtools, een unieke manier naar onze mening. Nooit eerder hebben wij van school verplicht social media moeten gebruiken om met elkaar te communiceren en waarschijnlijk kunnen maar weinig scholieren in Nederland zeggen dat zij dit wel al eens hebben moeten doen. Het maken van een blog is een van de onderdelen en hier zijn we dan ook maar direct mee aan de slag gegaan. Of het ons een groot succes lijkt, communiceren voor school via Twitter en blogs? Geen idee, maar we sluiten natuurlijk niks uit.
Enfin, nu to the point. Het wordt tijd om het eens over ons onderwerp te hebben. Tijdens de bijeenkomst zijn er vijf subgroepen gevormd met ieder een eigen onderwerp met betrekking tot webtools. Wij hebben het onderwerp videocommunicatie gekozen. Hierover gaan wij de komende tijd informatie zoeken, verwerken en aan jullie presenteren. Jullie worden op de hoogte gehouden door middel van deze blog.
Onze persoonlijke voorkennis op het gebied van videocommuniceren is vrij groot. We hebben vroeger bijvoorbeeld veelal gebruik gemaakt van MSN Messenger (tegenwoordig Windows Live Messenger) en tegenwoordig wordt Skype voornamelijk als medium gebruikt om te videocommuniceren. Natuurlijk hebben we ook wel eens een site als Chatroulette of Omegle gebruikt om in een melige bui wildvreemde mensen van over de hele wereld te vervelen.
 
Videocommuniceren, of videobellen, is makkelijk te bewerkstelligen. Het enige nadeel is dat beide personen op hetzelfde moment via hetzelfde programma of via dezelfde site online moeten zijn. Eén van de vragen die bij ons opkwam was: Is videocommuniceren ook mogelijk zonder internet? Het is namelijk niet alleen mogelijk om via pc en dergelijke apparatuur te videocommuniceren, maar ook via smartphones is dit tegenwoordig bijvoorbeeld mogelijk. Of dit altijd via internet moet of dat dit ook via een telefoonverbinding kan, is ons momenteel niet bekend. Hier komen wij later op terug op onze blog. Je eigen kennis delen of een discussie starten op deze blog is natuurlijk erg mooi. Reageren dus medestudentjes!

Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar jullie reacties en natuurlijk ook naar de andere blogs die zullen voortvloeien uit de overige subgroepjes! Nou, genoeg geluld. Veel succes met jullie blogs en we spreken elkaar op onze blogs en via Twitter!
 
@Edbn
@MitchellK41
@FalcoDidderen
@Fauke_
@PaviFermin

6 opmerkingen:

  1. Goed en duidelijk geschreven van jullie!
    Het is zeker een feit, dat veel mensen niet wisten wat ze met de training aan moesten en ook een van de eerste trainingen waarin niet duidelijk is wat nu eigenlijk het echte eindresultaat moet zijn.
    Ik was dan zelf ook geen fan van twitter, en vind het nog steeds een aparte manier om te communiceren door de beperkte ruimte die je hebt.

    Het deel van de videocommunicatie hebben jullie duidelijk uitgelegd :)

    ga zo door haha!
    en tot op twitter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een prima post voor een eerste blogbericht! Mooie combinatie van reflectie over de te gebruiken tools en jullie ervaringen/beleving daarvan en een stuk inhoud gericht op jullie tools. Prettig dat jullie al de nodige ervaring hebben. Maakt het makkelijker te bedenken hoe deze tools in te zetten in een leersetting.
    Goed dat jullie ook vragen stellen naar de hardware (= apparaat kant).
    En nee, jullie zijn vast niet de eerste studenten in Nederland die met dergelijke tools onderwijs krijgen....maar wellicht wel de studenten bij wie het één (met de docent) gezamelijk experiment is :-).
    Ik begrijp dat jullie enigszins sceptisch zijn, is prima, zolang jullie ook maar open minded zijn. wat mij betreft mogen jullie concluderen dat jullie de communicatietools van deze training of jullie eigen tools niks vinden in een onderwijs/ontwikkelsetting.... als je dat maar doet vanuit echte ervaringen. En dat doen jullie, deze start zo bezien! Succes, ik blijf jullie volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke opening van jullie blog!
    Ik kan me er wel bij aansluiten dat ook ik geen idee heb wat het eindresultaat van deze training zal zijn.
    Voor mij ook de eerste keer dat Twitter, wel even wennen aangezien ik me ook pas voor de tweede keer inlog haha maar dat zal wel goed komen.
    Wat videocommunicatie betreft, is facetime niet ook een vorm daarvan via telefoonverding

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed geschreven! leuk stuk om te lezen. Ik vond het ook heel apart om een training te krijgen in social media. Maarja, het is wel eens wat anders! ;)
    Het is handig dat jullie subgroep er al regelmatig mee werkt. Dit is bij meerdere subgroepen niet het geval.

    Facetime is inderdaad ook een onderdeel van video communiceren lijkt me maar hier heb je ook nog altijd internet voor nodig. Het nadeel ervan klopt. Je moet op hetzelfde moment via een programma 'online' zijn.

    Succes met jullie volgende blog! misschien vinden jullie wel een optie om te communiceren via video beelden zonder internet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat mooi die Twitter live feed rechts op jullie blog. Dat wil ik ook! Hoe doe je dat? Kan je me dat laten weten? Misschien ook een goede tip voor de subgroep blogs en wiki

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit doet u door op uw eigen blog bovenin op 'Ontwerp' te klikken. Vervolgens links in het menu op 'Indeling'. Daarna rechts (niet midden!) op 'Een gadget toevoegen' en in het scherm dat dan verschijnt 'HTML/JavaScript' te kiezen. Hier vul je dan de titel in en bij de inhoud de code die ik u per tweet heb toegestuurd. Die code kan ik hier niet neerzetten, omdat hij anders de Twitter feed laat zien in plaats van de code zelf.

      Opslaan en dan zou het moeten werken!

      Verwijderen